Lågt vattenstånd längs Djurgårdens stränder

För er som varit ute och gått längs Djurgårdens stränder har det kanske varit tydligt hur mycket mer strand som synts, och hur många fler stenar och grund som tagit sig över vattenytan.

Det jag hittade var en förvånadsvärd mängd digital information om Djurgården som jag sammanfattar under nästa inlägg under rubriken “Planera din Djurgårdsutflykt”.

Vattenståndet då? Det låga mätvärdena just nu beror på att snösmältningen inte kommit igång ännu, att tjälen ej gått ur marken och samspelet mellan högtryck och lågtryck. Vi har ju inte heller haft något regn eller snöfall på någon månad.

I Stockholm har man mätt vattennivån sedan 1774. Det har blivit den längsta mätserien i världen och visar hur vattenståndet höjs med ca 1-2 mm per år. Och då är landhöjningen borträknad. På SMHIs sida kan man läsa mer om mätstationen, mareografen, på Skeppsholmen. Kanske värd ett besök?

Vid ett besök vid vraket vid Täcka Udden häromdagen kunde man fortfarande gå torrskodd ut till den lilla stenholmen, medan vrakets revbensliknande spant syntes mest i vågdalarna då skärgårdsbåtarna passerat.

Anna Krusic, nyfiken webbmoster och fascinerad av land och vatten

Det här inlägget postades i Natur och miljö, Tidigare aktiviteter. Bokmärk permalänken.