Svandöden på Djurgården

Tolv döda eller döende knölsvanar hittades på Djurgården i februari i år. Fem av dem skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att ta reda på dödsorsaken. Det visade sig att tre av fem svanar hade dött av blyförgiftning. Läs mer om SVAs undersökningar på deras webb.

Enligt DN arbetar nu Kungliga Djurgårdsförvaltningen tillsammans med SVA för att ta reda på varför just så många svanar dog just på Djurgården. Blyförgiftning är annars inte helt ovanligt. Svanar får i sig blyhagel eller blysänken från fiskredskap när de betat sjögräs på botten. Svanar är nästan helt vegetarianer och äter förutom bladen på sjögräs och andra vattenväxter även deras rötter och rotknölar.

Det här inlägget postades i Natur och miljö, Tidigare aktiviteter. Bokmärk permalänken.