Nya bikupor på Djurgården

Varje år försvinner 3-5 arter av djur och växter från Ekoparken. Jag tror först att jag hört fel och alla i publiken som samlats i Folkkulturcentrum den 2 april spetsar öronen. Pim Bendt på företaget Bee Urban är inbjuden av staden för att berätta mer om de bikupor som staden sponsrat i Norra Djurgårdsstaden. Och varför det är viktigt.

Jo, det är en sanslös siffra, 3-5 arter, men den kan  beror på en mängd olika saker. Klimatförändringar och närheten till staden och dess föroreningar och andra störningar är några. Men också på grund av bristande pollinering. Pim Bendt förklarar att de få insekterna vi har, inte hinner pollinera alla växter, vilket leder till att även växtarterna minskar.

Pim tar oss med på en spännande resa från landskapsnivå och stadsplanering ända in i bikupans allra innersta drottningceller. Fascinerande fakta om biodlingens många många fördelar.

Bee Urbans filosofi är förankrad i ekologin och vi får en fin genomgång av några av de tjänster som naturen ”utför” åt oss människor. Eller tjänster som vi är beroende av och naturen tillhandahåller. När du står under ett skuggigt träd en varm sommardag utnyttjar du en ekosystemtjänst. När du andas ren luft eller dricker Mälarens vatten så har naturen haft ett finger med i spelet i reningen. Eller när du äter något: Var tredje tugga pollineras av ett bi berättar Pim och jag räknar arter på min frukosttallrik i bakhuvudet.

De bisamhällen som Bee Urban placerar ut i staden bidrar även till forskning, till ett socialt sammanhang och utbildning. Intressant att staden är på ett sätt bättre för bin än det traditionella odlingslandskapet. I staden finns det mat, läs blommor med nektar och pollen, under större delen av året – jämfört med det mer monokulturella jordbrukslandskapet där den enda grödan blommar under en kort tid. Det finns även färre farliga gifter i stadsmiljön, även om föroreningar inte är bra för bina. Detta bland annat forskas det på genom ett nära samarbete med Stockholms universitet.

Bina som kommer att flytta in vid Kontorsvillan i Norra Djurgårdsstaden kommer att kunna hämta mat i nästan hela Ekoparken. Och inom närområdet, inklusive kolonilotter och balkongodlingar kommer vi säkert se effekterna från våra nya grannar.

Läs mer om bikuporna

Kluriga ord i texten

pollinering då pollen från en hanlig könscell i en blomma kommer till en honlig könscell i en annan pollineras växten och fröbildning kan ske (Källa: Biodlarna)
pollinatör den insekt som transporterar pollen från blomma till blomma, för många gräs- och trädväxter är det vinden som sköter jobbet  (Källa: Biodlarna)
   

 

 

Det här inlägget postades i Natur och miljö, Tidigare aktiviteter. Bokmärk permalänken.