Våren är här!

Att våren nu är kommen råder det ingen tvekan om. Gatorna är sopade, aprilvädret busar med oss, pölarna och översvämningarna gör oss påminda om den myckna snön som fallit. Cyklister, joggare och flanörer har återuppväckts. Caféerna öppnar igen.

Men allra gladast blir jag kanske av de vårtecken som tar sin form i återvändande fåglar och trotsiga blommor. De tidiga snödropparna, påskliljespjuten, krokusarnas starka färger och vårlökar och vintergäck har grundat för kanske de allra mest efterlängtade: blåsipporna och nu vitsipporna.

Hägern och skrakfamiljerna har kommit tillbaka. Måsskriken hörs igen efter den envisa nedisningen. Fågelsången i skogen, med mycket högröstade bofinkar, och koltrastens klara toner försätter mig i härliga drömmar. Myrorna kryllar i sina stackar och fortsätter där de slutade i höstas.

Sinnena bockas av – nu luktar det vår, nu värmer solens strålar på byxbenen, nu hör man knappt bilbruset för fågelsången, nu kan jag smaka på ramslöken och nässlornas små taggiga skott lockar. Och synen har äntligen fått sitt – trots den än så länge avvaktande grönskan och alla bruna löv och enstaka snöfläckar. Välkomna vitsippor!

Anna Krusic, Djurgårdens hembygdsförening

Det här inlägget postades i Betraktelser, Natur och miljö. Bokmärk permalänken.